Milovaní,

 

asi už jste si mysleli, že pravidelný příspěvek na blog společenství s rozpisem našich modliteb se pro tento měsíc konat nebude. Jsem rád, že jsem Vás takto překvapil a musím říct, že poslední dva dny jsem o tom záměrně přemýšlel, že se takto opozdím. 

 

Skoro je hřích to tak přiznat, ale napadlo mě, že když už jsem to nestihl na první den ani první neděli, tak by to chtělo nějaký ten symbolický termín, kterým dnešní den zajisté je. Je totiž první sobota (zatím se mi to podařilo vždycky nejpozději na 1. sobotu), pak je předvečer 2. neděle adventní, také předvečer mikulášské pouti v Partutovicích a hlavně předvečer dne, kdy křesťané slaví mariánskou slavnost Neposkvrněného početí Panny Marie.

 

Letos sice tento velký mariánský svátek budeme slavit až v pondělí, neboť adventní neděle má ve slavení přednost, ale papež František v Římě zítra u sloupu Neposkvrněného početí na Španělském náměstí povede pobožnost, takže vlastně můžeme spolu s papežem slavit nejen neděli, ale také Pannu Marii.

 

V souvislosti s příchodem nového církevního roku mě také napadlo, ale tento měsíc jsem to tak neuskutečňoval, že bychom do budoucna mohli měnit desátek až v neděli po 1. sobotě, jak to bývá obvyklé v mnohých společenstvích živého růžence. 

 

Nevím, jak byste se na tu změnu tvářili, mě osobně nevadí, ba bych ji viděl pro mě jako praktickou, sic na 1. den v měsíci je vždy jasné, který den to je, ale já se modlím živý růženec ještě ve společenství s Partutovicemi (to je trochu starší, než naše) a tam obměňujeme desátky o 1. neděli v měsíci, takže by se mi to ujednotilo - ale nemusí tak nutně být, minimálně tento měsíc to ještě necháme spát.

 

Prožíváme teď dobu adventní, kdy se připravujeme na to, že k nám přijde Ježíšek. Píšu Vám to právě takto, abychom si víc uvědomili, čím tento svět žije a jak vánoce slaví. 

 

My chceme bohatého Ježíška, ale spíš tak bohatého, že On nám dává ze svého Božského Srdce bohaté poklady. To je Jeho bohatství z chudičké stáje. Ježíš má co dát tomuto světu, nikoli však bohatství darů hmotných, protože to nikomu nepřinese radost věčnou. 

 

Vyprošujme si tedy od Krista, Krále našich srdcí, všechna ta bohatství, která nám svět dát nemůže.

 

A jeden z těch prostředků je také naše společná modlitba růžence: https://antioruzenec.signaly.cz/1211/duben-2013