Milovaní,

 

píšu teď o státním svátku, který připomíná mistra Jana Husa, se kterým se naše historie musí vyrovnat, ale chtě nechtě, byl to katolický kněz s velkou úctou k Panně Marii, nikoli však tak, jak je předkládán jako svatý v některých církvích, které netvoří jednotu s naší mateřskou církví, ale vyznávají Krista a svatost svatých nepopírají, jejich omyly, ať jim Pán odpustí, jakož i odpouští každému jeho nedostatek lásky.

 

V tomto měsíci je také Antiochia možná v trochu jiné podobě, než jsme znali někteří i před 30 lety vstupovali na tuto půdu prvně, ale jak my Antiošáci víme, každá Antiochia je jiná. I mě už připadá se jen za Antiochii modlit. 

 

Letos, jak známo, je Antiochia v Chropyni, tedy ve farnosti otce Stanislava, který se tento růženec také modlí. Nebojte se a podívejte na stránky Antiochie a také můžete zvážit, zda jste povoláni přímo na toto místo, abychom konali misie podle této spirituality. 

 

Už dlouhou dobu máme v růženci 3 místa volná. Já se je občas modlívám, ale především se modlím desátek, který na mě připadá. 

 

Bylo by skvělé tato místa zaplnit, ale již delší dobu vážně uvažuji nad tím tento antiošácký růženec obnovit a jako příležitost vidím v tom příští rok, kdy se dokončí desetiletí, resp. jedenáctiletí našeho společného růžence, který na podzim 2011 inicioval Vláďa Zeman, který v tom roce dostal jako bohoslovec Antiochii na starost a v r. 2012 předal na mi tento růženec a od té doby je na Signálech toto společenství.

 

V těchto časech už není tolik bohoslovců a o Antiochii se starají laici. Když vzpomenu na svou první Antiochii v Maletíně v r. 1996 (další zajímavé výročí, ani jsem si to neuvědomil, že 25 let), také ji vedl laik, dnes otec rodiny, který věkem má právo již brzy být dědou.

 

Letos tedy má Antiochii na starost otec Stanislav ve své farnosti, který sám jako bohoslovec vedl celou Antiochii.  

 

Konec konců o obnově růžence jsem právě otci Stanislavovi říkal myslím, že před třemi lety, tedy po prvním roce, kdy už jsem sám nebyl Antiochie účasten (květen 2018). Každopádně do té doby a taky potom rád se budu modlit tento růženec, neboť považuji za velmi důležité, abychom za Antiochii byli v modlitbě spojeni. 

 

Tento měsíc nás modlitbou spojuje takto: https://antioruzenec.signaly.cz/1211/brezen-2013

 

No, a nemělo by se zapomenout na reklamu na Antiochii: https://antiochia.cz/chropyne-2021/

 

A ještě zbožný obrázek: