Milovaní členové společenství,

jsem moc rád, že se společně modlíme a zvláště v tomto roce, kdy papež František chce zvláštní důraz klást právě na misie, můžeme naši iniciativu vložit do rukou Panny Marie.

Antiochia si všímá faktu, že misie jsou nejen v dalekých zemích, ale přímo u nás doma.

Modleme se proto společně na tento úmysl, abychom byli dobrými misionáři jeden každý z nás a také všichni křesťané. Je velmi důležité nejen se modlit za misie, ale aktivně svým životem misie konat. K tomu nám může dopomoci i živý růženec.

Každé tajemství, teré rozjímáme, můžeme rozjímat i s misijním úmyslem. Pokusím se nabídnout malé misijní rozjímání tak, jak mi to jde zrovna od srdce. Určitě si můžete udělat svoje vlastní.

1. Maria přijímá zprávu od anděla, říká FIAT na výzvu Boží a jde do toho celým srdcem. Na toto rozhodnutí je řádně Bohem připravena a proto říká: Ať se mi stane podle tvého slova.

2. Maria aktivně vyslyší poselství anděla a všímá si, že její příbuzná bude ve svém stáří potřebovat pomocnou ruku. Vykoná nelehkou cestu a po setkání obě chválí Boha.

3. Josef přijímá starost o Marii a její dítě a uposlechnou příkazu císaře, aby šli do Betléma. V Betlémě andělé osloví pastýře a pastýři neváhají a jdou se na dítě podívat.

4. Josef s Marií jsou poslušni Božímu zákonu a obětují v chrámě to, co je předepsáno. Simeon a Anna naslouchají Božímu hlasu a vzdávají Bohu chválu.

5. Ježíš ví, kde je jeho místo a na tom místě spočívá. Prospívá moudrostí, věkem a oblibou u Boha i u lidí. Hledat to místo, kde patřím před Bohem je také vydané svědectví o mé víře.

 

6. Jan připravuje cestu Pánu. Aktivně hlásá cestu, kudy se má kdo vydat, aby připravil své srdce pro Mesiáše. Když Ježíš žádá křest, Jan přece poslechne, protože přišel plnit vůli Boží.

7. Maria zná svého syna, ví o jeho moci a nabádá nás, abychom udělali všechno, co nám řekne. A jeho požadavek pro svatbu nebyl až tak těžký, pouze naplnit džbány vodou.

8. Sám Ježíš nás vyzývá, abychom konali pokání a hlásali evangelium. Asi to nebude vždycky lehký. Nemůžeme to přece dělat bez Něj.

9. Hora Tábor nám nabízí tajemství, které apoštolové chápou mnohem více až po vzkříšení. Oni s Ježíšem prožili nádhernou chvíli a nemohou jinak, než svědčito o tom, co prožili, ale svědčit v pravý čas.

10. Eucharistie je naši posilou. Je centrem našeho duchovního života. Bez síly z Eucharistie je mnohem obtížnější vydávat dobré svědectví.

 

11. Svědectví, které vydali apoštolové není v tuto chvíli zrovna lichotivé. Církev je povolána k tomu, aby odčinila jejich spánek v nepravý čas: Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé. Bděte a modlete se.

12. Rány bičem nám mohou připomenout, že vždycky nebude jednoduché to svědectví vydávat. Je však pro nás lepší, když budeme trpět za něco dobrého, než že jsme udělali někomu zlé.

13. Koruna z trní je divnou korunou pro krále. Ale Kristus je Král králů a Pán pánů. Vydávat svědectví Kristu je naším hlavním úkolem před starostmi tohoto světa.

14. Je těžké jít křížovou cestou, ale na tuto cestu jsme povoláni. Křížová cesta ne nadarmo zdobí naše kostely, abychom drželi správný směr za Kristem.

15. Smrt na kříži je divné vítězství. Jak může Král pamovat z kříže? Kříž je ale vítězstvím nad smrtí. Umíme světu říci, proč ten člověk visí na kříži?

 

16. Jen křesťané se mohou chlubit zmrtvýchvstáním a jen pro křesťany je to stále živá událost. Kristus byl vzkříšen! To je podstatné sdělení pro celý svět.

17. Po vzkříšení museli apoštolové nově poznávat Ježíše. Těch 40 dní byla pro ně velká škola poznávání. Po nanebevstoupení se však uchylují k modlitbě, aby se připravili ke svědectví, které si nenechají pro sebe.

18. Seslání Ducha Svatého je slavnostním okamžikem založení církve a na tomto svědectví můžeme vidět ovoce působení Božího ducha nejen pro apoštoly, ale i pro nás. 

19. Nanebevzetí Panny Marie je konkrétním naplněním Mariiných slov z chvalozpěvu Magnifikat: budou mě blahoslavit všechna pokolení. Je velká škoda, když někteří křesťané toto přehlížejí nebo v tom vidí pýchu.

20. Korunováním Panny Marie stvrzuje celé nebe Boží slovo z počátku Bible: Nepřátelství ustanovuji mezi tebou a ženou... . Kdo nemá rád Pannu Marii jako Boží Matku, jak chce dát světu zvěst o Boží lásce?

 

A po tomto rozjímání se podívejme, co se má kdo z nás modlit: prosinec 2018

Díky za Vaše modlitby.

 

Vojta